Verktyg för speciella ändamål

Verktyg för speciella ändamål

Tryckluft är något som dom flesta verkstäder använder sig utav på något sätt.
Det finns alltid något användningsområde som man kan använda tryckluft till.
Dom flesta använder tryckluft till att fylla på däck med en luftpåfyllare och blåsa rent saker med ett enkelt munstycke.
Beroende på vilka behov man har så finns det kompressorer i olika storlekar och kapaciteter.

En kompressortank som är lite större håller längre och det innebär att kompressorn inte behöver arbeta lika ofta men det innebär att kompressorn får arbeta längre för att komma upp i önskat tryck. Vanligtvis så pumpas trycket i tanken upp till 8 bar som är tillräckligt till det mesta.
Hur stor tank man ska ha beror på hur mycket luft som går åt vid arbetet man utför, använder man handverktyg som en mutterdragare tryckluft eller en kapmaskin så töms tanken rätt snabbt.

Om man har stor åtgång av den komprimerade luften så hjälper det inte alltid att bara ha en stor tank utan man måste därmed ha en lite snabbare och större kompressor.
En oljefri kompressor finns i både stora och små storlekar men ska man ha lite större för kontinuerligt bruk så brukar man välja en skruvkompressor som är rätt mycket större och som arbetar på ett annat sätt. Kompressorer finns i olika utföranden och ibland behöver man ta med sig en kompressor för arbete utomhus, då finns det olika sorters 12V kompressor till bil.

En kompressor till bil misstas ofta för dom där små man har under bagageutrymmet till reservhjulet men det finns större kompressorer som man monterar fast i bilen.
Det är användbart med kompressor i sitt arbetsfordon och det finns många användningsområden till detta inom flertal yrken.
När man installerar tryckluft i en lokal så har man valet att installera det fast med rör så man har uttag där man behöver det, fördelen med detta är att dessa rör agerar som ytterligare en lufttank så man har större kapacitet i sin anläggning.

Vissa väljer att installera extra trycktankar så att man har mer luft i sitt system, däckverkstäder som ibland behöver kraftiga luftstötar drar fördel av detta.
Verktyg som använder tryckluft är väldigt kraftfulla och har lång livslängd. Ett tryckluftsdrivet verktyg blir inte varmt för att det kyls ner av tryckluften.

Förutom tryckluft så finns det andra användbara maskiner och verktyg som kan kännas som ett måste i en verkstad.
Ett skruvstycke är ett bra exempel på inventarier som finns i alla verkstäder och i många hobbyverkstäder. Ett tillförlitligt skruvstycke är användbart i många avseenden där man för det mesta har nytta av att hålla fast något ordentligt när man arbetar med något.

När man ska borra ett hål eller slipa på något så är det alltid skruvstädet man går till för att klämma fast godset.
Vissa lite modernare skruvstycken är vridbara så man lättare kan hantera och arbeta fritt med det man behöver. Backarna som det heter är utbytbara på vissa modeller med.
Ett skruvstycke finns i olika utförande men är nästan alltid gjutjärn i ett stycke.

Annat som man ser ofta i en verkstad är en välsorterad spärrnyckelsats som innehåller flera av dom vanligaste storlekarna.
Spärrnycklar använder hylsor som har standardiserade fattningar som är fyrkantiga och som låses fast med en liten kula.
I en stor hylsnyckelsats så hittar man oftast tre spärrskaft i olika storlekar tillsammans med en hel del hylsor i flera storlekar.
Där finns även omvandlare till bits för dom minsta och en spärrskruvmejsel.

Eftersom hylsor är standardiserade i sina fattningar så man kan använda dessa lite kors o tvärs efter vad som passar, man ska dock tänka på att det tillverkas i olika kvaliteter.
Hylsor av sämre kvalitet brister lättare vilket man vill undvika, det är alltid bättre att lägga lite mer pengar på sin investering och få bättre kvalitet.
Man kan använda vanliga hylsor till mutterdragare med men det rekommenderas inte eftersom det är så pass hög kraft som överförs av maskinen.
Till mutterdragare använder man hellre krafthylsor som är lite mer härdade och som håller för detta.

Ibland behöver man något som ser till att man inte drar åt något för hårt.
Det är alldeles för lätt att dra sönder gängor eller gods även för hand.
Om man drar sönder gängor så får man oftast byta ut sakerna om man inte har möjligheten att gänga om det.
För att undvika att dra sönder något så kan man med fördel använda en momentnyckel som håller koll på vilket moment som önskas.
En momentnyckel finns i olika utföranden och storlekar där man ställer in vilket moment som krävs.
Det finns både digitala och analoga momentnycklar där dom digitala piper till och dom analoga klickar när önskat moment uppnås.

Om nu olyckan skulle vara framme och man råkar dra sönder något så finns det gängverktyg och gängtappar som man kan använda för att försöka laga gängorna med.
Oftast får man borra upp ett trasigt bulthål till en större dimension för att kunna gänga om med nya friska gängor.
Efter man har gängat så är det en bra ide att använda gängfilar så man tar bort grader och ojämnheter som kan finnas.
En gängfil kan även användas till att försöka laga skadade gängor utan att man behöver använda ett gängverktyg.

Har man en större verkstad så kan det vara bra att äga en dieselkanon så att man snabbt kan värma upp lokalen vid behov.
Det finns dieselkanoner i olika storlekar samt dom med och utan skorsten.
Dom utan skorsten använder man bara till utrymmen där ingen befinner sig, om man ska värma upp en verkstad så använder man modellerna med skorsten.