Vad är skillnaden mellan en ny och en gammal mobiltelefon?

Vad är skillnaden mellan en ny och en gammal mobiltelefon?

Varje år släpps nya telefonmodeller, men vad är det egentligen som händer mellan varje version, och varför är priserna så höga?

Egentligen är det ganska små förbättringar som sker mellan modellerna nuförtiden. Elektroniska kretsar har sedan länge nått maxgränsen i frekvens & hastighet. Man brukar därför inte öka hastigheten på processorn, istället lägger man till fler, förbättrar kylningen och liknande åtgärder.

Lite exempel på förbättringar som brukar ske när de stora företagen släpper nya telefoner:

  • Man lägger till extra kamerasensorer för att få mer djup i bilder med mer pixlar. Fler megapixlar behövs inte för att få bättre bilder.
  • Fler processorer/cpukärnor
  • Bättre kylning
  • Mer avancerade batterier, ett nytt sätt för strömbesparing ger dig upp till 30 minuter extra batteritid.
  • utvecklad mjukvara för batteribesparing & avkodning.

Den stora frågan är då: Behöver jag verkligen uppgradera telefon?

Ser man på en telefon som släpptes för 4 år sen kontra en som släpps idag är det som sagt marginella skillnader mellan modellerna, det finns en viss skillnad, men Xperia Z5 premium (flaggskepp) för några år sen jämfört med det senaste flaggskeppet ger inte många nya fördelar egentligen.

Med tanke på priset på nya telefoner börjar det bli mer och mer inne att laga mobilskärmen på en helt fungerande telefon än alternativet att uppgradera sig. Så länge telefonen klarar av att hantera säkerhetsappar som bankid och Swish så finns det ingen anledning att skrota en telefon för en mindre skada. Man kan räkna skarpt med att ett mobilbatteri håller sin kapacitet i minst ett år innan det börjar märkas någon skillnad. Livslängden på ett mobilbatteri är mellan 2-5 år beroende på hur man behandlat det med laddningscykler. De senaste modellerna har även ett överladdningsskydd så telefonen hålls under 90% laddning under natten, vilket förlänger livslängden avsevärt.

Behöver du, går det dock att byta batteri iphone 6s och många andra modeller väldigt prisvärt. oavsett om du reparera samsung, huawei eller sony håller de flesta modellerna så hög kvalitet att man inte behöver byta varje år så som de stora märkena verkar vilja:)