Behandla dina golv rätt

Behandla dina golv rätt

Det finns flera alternativ på hur du bör behandla dina golv för att de ska få nytt liv igen. Du kanske har fula gamla golv som har fläckar, som är slitna, eller som ser tråkiga ut av andra anledningar. Du kanske till och med har golv som är stickiga att gå på eller som har gammal, flagnad färg på sig. I så fall har vi några tips till dig innan du ska slipa parketgolv.

Steg 1 – slipa

Innan du behandlar dina golv måste du slipa dem. Om du bor i Stockholmsområdet kan du anlita en proffsig firma som har lång erfarenhet av golvslipning. Då slipper du göra jobbet själv och riskera att göra det på ett otillräckligt sätt. Så vare sig du behöver golvslipning Stockholm, golvslipning Nacka, golvslipning Lidingö, golvslipning Täby eller golvslipning Sollentuna så finns det hjälp att få.

Att slipa golven gör inte bara att de översta lagren förfinas. Utan det gör även att träets utseende i dina originalgolv förs fram. Det ger golven en slags nystart.

Steg 2 – lacka, olja eller vaxa

Efter du fått en golvslipning Stockholm är det dags att välja vilken behandling du vill ty dig till. Att lacka golven är vanligast och det ger också bäst skydd mot exempelvis fukt. Ett golvlack gör dessutom att golvet blir hårt och tåligt mot slitningar, men med ett matt lack skapar golvet ändå en behaglig och lugn atmosfär.

Ett annat alternativ är att olja in golven, då det ger en vacker och matt yta samtidigt som det framhäver ådringarna i träet. Golvet blir med olja mjukt och skönt och oljan skyddar även träet genom att det tränger in i det. Dock kräver ett inoljat golv en del underhåll och det är även känsligt mot vatten.

Du kan även välja att använda dekorvax på dina golv, om du vill få ett pigmenterat resultat. Med vax kan du göra golven antingen ljusare, mörkare eller en viss diskret kulör, men utan att täcka över träets naturliga skönhet. Tänk på att alltid leta lokalt, bor du i nacka söker du tex på golvläggning nacka för företag i din närhet som kan hjälpa dig få nya golv lagda snyggt.