Vad innebär A-kassa?

Vad innebär A-kassa?

Som ny på arbetsmarknaden så kan det vara lite förvirrande med nya uttryck som A-kassa, facket och andra saker som karens och semesterersättning.
I denna artikeln så får du veta vad A-kassan är och sedan lite mer om fackförbund och vad dessa kan göra för dig.

Pengar är det som styr det mesta nuförtiden, man behöver pengar för att kunna betala sin hyra, få mat på bordet men även kunna hitta på saker, köpa kläder och prylar.
För att kunna få pengar så behöver man ett arbete och har man inte det så får man i värsta fall leva på socialbidrag.
Det bidraget är inte mer än ett minimum så man kan klara sig och om man haft en lön ett tag så lär man knappt klara sig på bidrag för att det ska gå runt.

Går man med i A-kassan så är man försäkrad och får ut pengar så man klarar sig ifall man blir arbetslös. Arbetslöshetskassan är ett system som  träder i kraft om man uppfyller krav som finns.
För att vara med i A-kassan så betalar man en medlemsavgift som ligger strax över hundralappen i dom allra flesta fallen.

Från början var alla a-kassor kopplade till olika fackförbund som Facket ST eller handelsanställdas fackförbund. Det finns i princip ett fackförbund för varje bransch som finns och några utöver detta som arbetar med alla branscher. Vissa branscher har flera fackförbund så man har lite att välja mellan.

Pengarna som man får ut är finansierade av medlemsavgifterna samt statsbidrag. Denna varianten växte fram under 1800 talet genom fackföreningarna och idag är det lagar som styr hur dessa ska skötas och fungera. Så oavsett vilken a-kassa du väljer så får du samma mängd pengar.

Hur mycket pengar får jag ut då?

Det beror helt och hållet på din inkomst du har haft under det senaste året, man räknar ut ett genomsnitt helt enkelt.
Man får som högst 80% av sin lön på max 25025 kr, har man tjänat mer än detta så kan man ha tagit en inkomstförsäkring som betalar ut mellanskillnaden.
Har man inte en inkomstförsäkring så får man helt enkelt nöja sig med det man får.
80% innebär som mest 910 kronor om dagen i max 200 dagar, sedan sjunker det till 70% dom resterande dagarna.
Man får 300 dagar till att börja med och om man har barn under 18 år så kan man få det förlängt med 150 dagar.

Vad krävs det att jag ska få detta då?

För att få a-kassa så behöver man uppfylla vissa krav, dessa är att man måste ha varit medlem i minst ett år och ha arbetat en viss tid under det senaste året.
Man måste även vara till arbetsmarknadens förfogande och vara inskriven på arbetsförmedlingen, det innebär att man är skyldig till att infinna sig på möten och aktiviteter samt redovisa sökta jobb varje månad. Just nu så är det speciella regler som underlättar och där kraven är lite lägre men vi snackar om vad som vanligtvis gäller här.
Arbetsvillkoret innebär att man måste jobbat i minst 80 timmar i månaden på sex olika månader under den senaste tolvmånadersperioden.
Man kan även ha jobbat minst 480 timmar under sex månader men då måste man även jobbat minst 50 timmar varje månad.

Att gå med i a-kassan är inte detsamma som att vara med i ett fackförbund

Förutom att få tillgång till STs a kassa i medlemsavgiften så finns det en hel det fördelar med att vara medlem i facket.
Den största anledningen dom flesta är med i facket på är att man får större anställningstrygghet som anställd.
Om man skulle bli avskedad av en anledning som inte är rättvis så kan facket komma in och hjälpa till med att få tillbaka arbetet.

Kollektivavtal är något som alla fackförbund arbetar med löpande, dessa avtal reglerar det mesta på arbetsplatsen och är väldigt viktigt så att alla arbetsplatser i samma bransch har samma löner och trygghet. Arbetar du med statliga uppdrag så är fackförbundet ST något för dig.

Kollektivavtalet innehåller väldigt mycket om vad arbetsgivaren har för skyldigheter men även dig som arbetstagare har för skyldigheter gentemot företaget.
Vad man har för arbetsuppgifter, skyddsutrustning och arbetstider samtidigt avtalet bestämmer lön, semesterdagar och sjukpenning.

Ett medlemskap i ett fackförbund innebär även att man kan få rättslig hjälp ifall man hamnar i tvist med sitt arbete eller arbetsgivare.
Då betalas alla kostnader för ombud och rättegång om det går så långt.

I medlemsavgiften ingår det ofta försäkringar som Trygg Hansa hemförsäkring eller olycksfallsförsäkringar, detta är grundläggande försäkringar som man enkelt kan uppgradera för en väldigt liten summa.
Det finns även rabatter på andra försäkringar men även banklån, resor och andra saker.
Många gånger så har fackförbundet en hel sida på sin hemsida för medlemmar med flertalet av erbjudanden och rabatter för medlemmar.

Vad arbetar facket med då, hur fungerar det?

Facket har sin styrka i antalet medlemmar, ju fler medlemmar där är ju större inflytande har facket, oavsett om det är för byggarbetare eller statligt fack.
Ett medlemskap innebär inte bara en massa fördelar för dig utan även så bidrar man i den kollektiva styrkan och hjälper samtidigt andra.
Man väljer själv hur pass involverad man vill vara, dom flesta nöjer sig bara med att vara medlemmar men man ska veta att det finns möjligheter.
Man kan bli skyddsombud på sin arbetsplats där man fungerar som en representant för facket på sin arbetsplats, så alla nyanställda kan komma till dig för frågor.
Engagemang kan man göra på flera sätt och vissa fackföreningar erbjuder internutbildningar och STs stipendium för dom som är intresserade.